ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΨΤNέο 4ετές Πρόγραμμα στην Γιουγκιανική Προσέγγιση

October 27, 20210

Η Αναλυτική μέθοδος Ψυχοθεραπείας ιδρύθηκε από τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ και συνδυάζει ένα ψυχοδυναμικό σύστημα ανάλυσης και τη θεωρία προσωπικότητας ή αλλιώς Αρχετυπική πορεία Εξατομίκευσης. Συνδυάζει το σύστημα και τις απόψεις της Φρουϊδικής Ψυχαναλυτικής προσέγγισης και της Αντλεριανής Ατομικής προσέγγισης. Η περιγραφή του Jung για το ατομικό ασυνείδητο είναι παρόμοια αλλά πιο διευρυμένη από τη...

Η Αναλυτική μέθοδος Ψυχοθεραπείας ιδρύθηκε από τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ και συνδυάζει ένα ψυχοδυναμικό σύστημα ανάλυσης και τη θεωρία προσωπικότητας ή αλλιώς Αρχετυπική πορεία Εξατομίκευσης. Συνδυάζει το σύστημα και τις απόψεις της Φρουϊδικής Ψυχαναλυτικής προσέγγισης και της Αντλεριανής Ατομικής προσέγγισης. Η περιγραφή του Jung για το ατομικό ασυνείδητο είναι παρόμοια αλλά πιο διευρυμένη από τη Φροϋδική άποψη.

Το ατομικό ασυνείδητο περιέχει υλικό όχι μόνο αυτό που απωθήθηκε από το Εγώ και το Υπερεγώ αλλά και υλικό που δεν είναι σημαντικό για την ψυχή που προσωρινά ή μόνιμα απωθήθηκε από το συνειδητό. Επίσης, περιέχει μη ανεπτυγμένες πλευρές της προσωπικότητας που δεν έχουν έρθει ακόμη στο πεδίο της συνείδησης και στοιχεία που προέρχονται από το συλλογικό ασυνείδητο. Το συλλογικό αυνείδητο εμπεριέχει κρυμμένο ψυχικό υλικό κοινό για όλους τους ανθρώπους. Ο Jung ανακάλυψε το συλλογικό ασυνείδητο μέσα από τις αποκαλύψεις των πελατών του, τη δική του ατομική ανάλυση και τις μελέτες του σε άλλες κουλτούρες. Βρήκε τα ίδια βασικά μοτίβα να εκφράζονται μέσα από φαντασιώσεις, όνειρα, σύμβολα και μύθους.Εικόνες που αναδύονται από το συλλογικό ασυνείδητο είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους αλλά τροποποιούνται βάση των προσωπικών εμπειριών. Ο Jung ονόμασε αυτά τα μοτίβα αρχετυπικές εικόνες και απεικόνισε το συλλογικό ασυνείδητο όπως οργανώθηκε μέσα από υποκείμενα μοντέλα συμπεριφοράς  Το Αναλυτικό σύστημα Ψυχοθεραπείας, προσφέρει ένα χάρτη της ανθρώπινης ψυχής που συνδυάζει συνειδητά και ασυνείδητα στοιχεία του ανθρώπου , προσωπικά, ατομικά  και συλλογικά  στοιχεία του ασυνειδήτου (αρχέτυπα). Στο Ατομικό μίας Ανάλυσης, στην Ψυχολογία του Βάθους, ενδιαφερόμαστε κυρίως για την ανάδυση, εξερεύνηση και αποκωδικοποίηση των φυσικών συμβόλων που εκφράζονται μέσα από το ατομικό ασυνείδητο του αναλυόμενου. Τα ατομικά σύμβολα βρίσκουν χώρο έκφρασης μέσα από τα όνειρα , τις φαντασιώσεις, την ενεργητική φαντασία, τη ζωγραφική και την ελεύθερη κίνηση του αναλυόμενου ,την ελεύθερη συνειρμική γραφή.

Οι στόχοι της Αναλυτικής μεθόδου Ψυχοθεραπείας είναι η Επανένταξη, η Αυτογνωσία και η Εξατομίκευση. Η πορεία της εξατομίκευσης ,δηλαδή της συγκρότησης της ενοποιημένης προσωπικότητας είναι μία διαδικασία ψυχικής ανάπτυξης που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή. Είναι ουσιστικά μία πορεία αυτοεπίγνωσης μέσα από την παρατήρηση του σώματος , των αισθήσεων μας, των ονείρων μας και του συμβολισμού τους , της ενεργητικής φαντασίας, την εξερεύνηση των Αρχετύπων και των μορφών τους, την αποδικωποίηση των συμβόλων. Μέσα από αυτή την πορεία αυτογνωσίας και αυτοεπίγνωσης , ο ‘Εαυτός μας’ ξετυλίγεται , γινόμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε, πάντα ήμασταν και θα είμαστε. Σιγά- σιγά αναδύεται η ενοποιημένη μας προσωπικότητα, ώριμη, ολοκληρωμένη και διευρυμένη.

„Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη… είμαι αυτό που επέλεξα να γίνω.”

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1. ΣΥΜΒΟΛΑ & ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η Θεωρία για τα σύμβολα είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Καρλ Γιουνγκ στη γνώση του ανθρώπινου πνεύματος. ‘ Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μόνο όταν έχει αισθητή γνώση της ασυνείδητης ζωής του μέσα από τα όνειρα και τα σύμβολα τους’ (Καρλ Γιουνγκ, Οι άνθρωποι και τα σύμβολά τους). Ένα σύμβολο αντιπροσωπεύει μία πράξη, ένα πρόσωπο, μία ιδέα’. ‘Σύμβολο είναι ένας όρος, ένα όνομα, μία εικόνα που μπορεί να μας είναι προσιτά στην καθημερινή ζωή αλλά έχουν και σημασίες που προστίθενται στο συμβατικό εμφανές νόημά τους’.

Τα αρχέτυπα είναι παγκόσμια μοτίβα συμπεριφοράς και εικόνες που προέρχονται από το συλλογικό ασυνείδητο και υϊοθετούνται από γενιά σε γενιά. Τα αρχέτυπα βρίσκονται ατο ασυνείδητο κομμάτι του ανθρώπου και γίνονται αντιληπτά μέσω των εικόνων, των συμπεριφορών,της τέχνης, της θρησκείας, των ονείρων.’ Είναι εικόνες από παγκόσμιες εμπειρίες που βρίσκονται στο συλλογικό ασυνείδητο. Τα αρχέτυπα έχουν αποτυπωθεί στο ασυνείδητό μας και έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τα όνειρα και τις φαντασιώσεις μας. Κάποια από τα αρχέτυπα είναι περισσότερο αναπτυγμένα από τα υπόλοιπα και επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση περισσότερο.

2. ΑΝΑΛΥΣΗ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Τα σύμβολα των ονείρων μας αποτελούν τους απαραίτητους αγγελιοφόρους που μεταβιβάζουν τις πληροφορίες του ενστικτώδικου τμήματος στο λογικό τμήμα του ανθρώπινου πνεύματος, και η ερμηνεία τους πλουτίζει τη φτώχεια της συνείδησης με τέτοιιο τρόπο, ώστε μαθαίνει να καταλαβαίνει και πάλι τη λησμονημένη γλώσσα των ενστίκτων (Καρλ Γιουνγκ). Τα ονειρικά σύμβολα είναι κοινά για όλη την ανθρωπότητα αλλά εντελώς μοναδικά για το κάθε άτομο , δε μπορούν όπως έλεγε ο Καρλ Γιουνγκ να ερμηνευτούν βάση ενός λεξικού συμβολοποίησης αφού αφορούν το κάθε άτομο χωριστά με την ιδιαίτερη φύση του και απαιτείται διαφορετικό κλειδί κάθε φορά για την ερμηνεία τους. Το όνειρο αφορά τον κάθε ονειρευόμενο χωριστά, χρειάζεται ατομική ερμηνεία, προσωπική μετάφραση, αφού ουσιαστικά προσωποποιεί και εκφράζει το ατομικό του ασυνείδητο.

3. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Για να βοηθήσει τους αναλυόμενούς του να έρθουν σε επαφή με το ασυνείδητο υλικό, ο Καρλ Γιουνγκ δημιούγησε μία φόρμα διαλογιστικής φαντασίας βασισμένη στην δική του ατομική Ανάλυση. Αυτή έγινε γνωστή ως Ενεργητική φαντασία (Active Imagination). Με τη διαδικασία αυτή ζητιέται  από τον αναλυόμενο  να καθαρίσει το μυαλό του και να συγκεντρωθεί εσωτερικά έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν και να αναδυθούν εσωτερικές εικόνες. Ο αναλυόμενος  παρατηρεί τις εικόνες μέχρι να αναδυθεί μία εσωτερική κίνηση , το ερέθισμα για να μπει και ο ίδιος στο σκηνικό και να γίνει μέρος της εικόνας ή δράσης. Αφού οι εικόνες ολοκληρωθούν ζητείται από τον αναλυόμενο να γράψει,σχεδιάζει,  ζωγραφίσει, χορέψει την ιστορία. Το σημείο εκίνησης αυτής της τεχνικής μπορεί να είναι μία διάθεση,ένα σύμπλεγμα, μία έμμονη ιδέα ή συναίσθημα,ένα σωματικό ερέθισμα, μία αίσθηση, η εικόνα από ένα όνειρο. Η τεχνική της ενεργητικής φαντασίας επιτρέπει ασυνείδητες εικόνες να αυτοαποκαλυφθούν με ελάχιστη παρέμβαση από το συνειδητό .

4. ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Οι θεραπείες μέσω της τέχνης βασίζονται στην εξωλεκτική έκφραση, στη συμβολική λεκτική έκφραση, στη δημιουργική έκφραση ,στη δυνατότητα συμβολοποίησης, στην προβολή.

Η θεραπεία βασίζεται στην ασυνείδητη έκφραση του εσωτερικού του ατόμου, την αυθόρμητη δημιουργία, την απελευθέρωση του αυθεντικού εαυτού, την αποκωδικοποίηση των συμβόλων, την ερμηνεία των προβολών, τη δημιουργία νέων γραμμών θεραπείας και έκφρασης, τη συμβολοποίηση, το βαθύτερο μετασχηματισμό του ασυνειδήτου. Μέσω της Τέχνης ο άνθρωπος μπορεί και εκφράζεται συμβολικά και έτσι το ασυνείδητο αποδεσμεύεται. 

Οι θεραπείες μέσω Τέχνης μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού ,παιδιά και ενήλικες με νευρωτικές ή ψυχωτικές διαταραχές. Οι τέχνες μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά μέσα από το συμβολικό τους περιεχόμενο. Ο άνθρωπος είναι δημιουργός. Μιλάει μέσα από την τέχνη και έχει τη δυνατότητα να συμβολοποιεί. ‘Ο συμβολισμός έχει τόση ψυχική ενέργεια ώστε είμαστε υποχρεωμένοι να την προσέχουμε.’

5. Η ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ 

Στο Αναλυτικό σύστημα της Ψυχολογίας του Βάθους, ο απώτερος στόχος όλης της αναλυτικής διαδικασίας κατευθύνεται προς την εξερεύνηση και αποκάλυψη του ‘Εαυτού’.

Η Πορεία Εξατομίκευσης, όπως την ονόμασε ο δημιουργός της Καρλ Γιουνγκ, συνίσταται  στην ανακάλυψη των αυθεντικών ποιοτήτων του ατόμου και την ενοποίηση της προσωπικότητας.

Η εξερεύνηση του αρχετύπου του Εαυτού ξεκινάει ήδη από τα πρώτα στάδια της ανάλυσης, αλλά δίδεται έμφαση σε αυτή και ολοκληρώνεται στο τέταρτο στάδιο της θεραπευτικής διαδιακασίας που ονομάζεται Transformation (Μετασχηματισμός).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *