ΜουσικοθεραπείαΜουσικοθεραπεία και Θεραπεία Λόγου

February 3, 20220

Έχετε παρατηρήσει ποτέ κάποιο άτομο από τον κύκλο σας που ενώ έχει ένα εμφανές πρόβλημα στον λόγο του, ας φέρουμε παράδειγμα την άρθρωσή του, να έχει κανονική ροή και άρθρωση όταν τραγουδάει; Έχετε παρατηρήσει κάποιο παιδί το οποίο ίσως έχει αργήσει να μιλήσει πλήρως, αλλά να τραγουδάει εν πλήρη ορθότητα και flow τους στίχους τραγουδιών...

Έχετε παρατηρήσει ποτέ κάποιο άτομο από τον κύκλο σας που ενώ έχει ένα εμφανές πρόβλημα στον λόγο του, ας φέρουμε παράδειγμα την άρθρωσή του, να έχει κανονική ροή και άρθρωση όταν τραγουδάει; Έχετε παρατηρήσει κάποιο παιδί το οποίο ίσως έχει αργήσει να μιλήσει πλήρως, αλλά να τραγουδάει εν πλήρη ορθότητα και flow τους στίχους τραγουδιών που του αρέσουν;

Αυτό παρατήρησαν ερευνητές στον χώρο της θεραπείας του Λόγου, της Μουσικής και της Ψυχολογίας εδώ και πολλές δεκαετίες. Έτσι διεξήχθησαν έρευνες πάνω σε περιπτώσεις και κατέληξαν στην επικρατέστερη αντίληψη πως από τη μία η παραγωγή του Λόγου και από την άλλη ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη Μουσική διέπονται από τις ίδιες οργανωσιακές αρχές, πως υπάρχουν κοινές νευροανατομικές δομές και παρεμφερή πρότυπα φλοιϊκής ενεργοποίησης του εγκεφάλου που διαμεσολαβούν για την παραγωγή Λόγου και Μουσικής (Lim, 2007).

Η ανάπτυξη του Λόγου μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την Ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης με παρεμβάσεις και τεχνικές οι οποίες αποτελούν δημιουργική σύνθεση Μουσικοθεραπείας και Λογοθεραπείας. Μέσα από την διαδικασία της χρήσης Μουσικοθεραπευτικών παρεμβάσεων που προκαλούν την ενεργητική και δημιουργική συμμετοχή του πελάτη όπως η Προσωδία, το Song Writing κ.α. ο πελάτης βελτιώνει τις δυνατότητές του στην λεκτική επικοινωνία ξεκινώντας από την μη-λεκτική μουσική έκφραση και προσθέτοντας στίχους.

Στην πραγματικότητα είναι οι δεξιότητες του Μουσικοθεραπευτή στη μη-λεκτική επικοινωνία που θα καλλιεργήσουν το έδαφος για να εισέλθει ο Λόγος. Μπορούμε να φωτίσουμε αυτήν την αντίφαση ως εξής: είναι η αποδοχή και διαχείριση της απουσίας λόγου που θα δημιουργήσει τις συνθήκες της λεκτικής έκφρασης και βελτίωσης αυτού.

Έτσι ο πελάτης χτίζει την αυτοπεποίθησή του στον τομέα του λόγου και αναπλαισιώνει θετικά την αυτοεικόνα του. Σας προτείνω να δείτε την ταινία «ο Λόγος του Βασιλιά» όπου αναφέρεται σε θέματα διαταραχής λόγου, χρήσης μουσικής και λογοθεραπείας αλλά και στη σχέση θεραπευτή-πελάτη.

Εν αρχή ην ο Λόγος.

Όχι.

Eν αρχή είναι Σιωπή και η αυτοπεποίθηση του να παραμείνουμε σε αυτήν δημιουργικά. Έπειτα ο Λόγος θα εισέλθει εν αρμονία.

 

Από τον Χριστόφορο Καρρά,

Performance Coach & Coach Trainer Accredited EMCC

Licensed Music Therapist MSc & Music Therapy Trainer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *