ΣΠΟΥΔΕΣΘεραπεία μέσω Εικαστικών

Μέσα από το αναγνωρισμένο πρόγραμμά μας μπορείς να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο.
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/71732612_2492647420803969_4563804352917012480_n.jpg

ΣΠΟΥΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στο πρόγραμμα της Θεραπείας μέσω Εικαστικών, οι σπουδαστές διδάσκονται σε βάθος εικαστικά, ιστορία της τέχνης, ψυχολογία, την γλώσσα της ανάγνωσης και ερμηνεία των συμβόλων, τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις που συνδέονται με την θεραπευτική διαδικασία των εικαστικών. Τα μαθήματα γίνονται θεωρητικά και βιωματικά. Στην ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι είναι σε θέση να εφαρμόσουν την Θεραπεία μέσω Εικαστικών στην πράξη στους τομείς Υγείας και Εκπαίδευσης σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο.

Δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Φορέας πιστοποιήσης του προγράμματός μας είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.).
Απόφοιτοι Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών και επαγγελμάτων Υγείας, απόφοιτοι σχολής Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Κινηματογράφου, καλλιτεχνικών σχολών και απόφοιτοι άλλων σχολών κατόπιν συνέντεξης.
Το ετήσιο κόστος για το 1ο έτος: 2000€ πλέον 500€ εγγραφή.
Τα ετήσια δίδακτρα για το 2ο & 3ο έτος: 1500€.
Υπάρχει η επιλογή δόσεων.

1ο ΈτοςΜαθήματα

Ψυχολογία (Αναπτυξιακή & Κλινική Ψυχολογία και Σχολες Ψυχοθεραπείας) (100 ώρες α' εξάμηνο)
Ελεύθερο Σχέδιο & Εικαστικά (40 ώρες α' εξάμηνο)
Ιστορία της Τέχνης (40 ώρες α' εξάμηνο)
Τέχνες & Ψυχανάλυση: γνωριμία με τις δημιουργικές θεραπείες (50 ώρες β' εξάμηνο)
Βιωματικά εργαστήρια: γνωριμία με τις θεραπείες μέσω τέχνης (30 ώρες β' εξάμηνο)
Θεραπεία μέσω των Εικαστικών Τεχνών (40 ώρες β' εξάμηνο)
Ανάλυση & Ερμηνεία συμβόλων (40 ώρες β' εξάμηνο)
Εργασία 1ου Έτους
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/tetiana-shyshkina-IVDFdZ75k-s-unsplash-scaled.jpg
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/dragos-gontariu-54VAb3f1z6w-unsplash-scaled.jpg

2ο ΈτοςΜαθήματα

Εξελικτική & Κλινική Ψυχολογία (30 ώρες α' εξάμηνο, 10 ώρες Ψυχομετρικά Τεστ α' εξάμηνο & 50 ώρες β' εξάμηνο)
Θεραπεία μέσω των εικαστικών τεχνών (40 ώρες α' εξάμηνο)
Ανάλυση & Ερμηνεία συμβόλων (40 ώρες α' εξάμηνο)
Θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών για παιδία & εφήβους (20 ώρες β' εξάμηνο)
Ψυχαναλυτικές Έννοιες (40 ώρες β' εξάμηνο)
Ομαδική Εποπτεία (40 ώρες β' εξάμηνο)
Πρακτική Άσκηση (80 ώρες β' εξάμηνο)

3ο ΈτοςΜαθήματα

Θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών (40 ώρες α' εξάμηνο)
Μεθοδολογία Διατύπωσης Περιπτώσεων (case study methodology) (10 ώρες α' εξάμηνο)
Ανάλυση έργων μεγάλων ζωγράφων με έντονες προσωπικότητες (20 ώρες β' εξάμηνο)
Κλινική & Εξελικτική Ψυχολογία (30 ώρες α' εξάμηνο & 30 ώρες β' εξάμηνο)
Γιουγκανική Ανάλυση ονείρων μέσα από τις Τέχνες - Σύμβολα στη θεραπεία μέσω των εικαστικών (60 ώρες β' εξάμηνο)
Αυθεντική Κίνηση: εμβάθυνση στην τεχνική (βιωματικό) (30 ώρες β' εξάμηνο)
Ομαδική Εποπτεία (35 ώρες β' εξάμηνο)
Πρακτική Άσκηση (80 ώρες β' εξάμηνο)
Εργασία Γ' Έτους (case study)
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/pexels-steve-johnson-1012982-scaled.jpg

Εισηγητές

Διευθύντρια τομέα Ψυχολογίας & Υπεύθυνη ΣπουδώνΜαρία Καρκανιά

Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA με κατεύθυνση στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του University of Wales.

Μάθε περισσότερα ...

Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού). Έχει σπουδάσει μοντέρνο και σύγχρονο χορό. Συμμετέχει ενεργά από το 2014 στη βιωματική ομάδα Χοροθεραπείας της Leda Shandala στο Shantom. Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Γιουγκιανής Συμβουλευτικής μέσω της Χοροθεραπείας του Ελληνοβρετανικού. Εκπαιδεύτηκε στο σύστημα ανάλυσης κίνησης Laban Movement Analysis. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων σωματικής αυτογνωσίας, ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και somatics. Έχει ολοκληρώσει την ενότητα “Αισθήσεις & αντίληψη 1” του Επαγγελματικού Εκαπιδευτικού προγράμματος “Εκπαίδευση Ενσώματης Κίνησης – Body- Mind Centering”. Έχει εκπαιδευτεί στην ενσώματη πρακτική “Woman Wellness” με την Usha Αnandi που αφορά ένα σύστημα σωματικών πρακτικών σχεδιασμένο για τη γυναικεία ανατομία και σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες της Γυναίκας. Έχει εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα Embodying Archetypes , την Ενσωμάτωση Αρχετύπων. Έχει ολοκληρώσει τον εκπαιδευτικό κύκλο “Unlock your Archetypal Strengths with the Feldenkrais Method” με τη Lavinia Plonka που αφορά την εξερεύνηση των αρχετύπων μέσω από το σώμα μέσα από τη μέθοδο Feldenkrais.  Είναι Ψυχολόγος με Ψυχοδυναμική (Αναλυτική – Γιουγκιανή) κατεύθυνση, θεραπεύτρια μέσω της κίνησης  και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών (χοροθεραπεία , θεραπεία μέσω των εικαστικών, θεραπεία μέσω της άμμου) στη θεραπευτική δουλειά της με παιδιά και εφήβους και νέους.  Χρησιμοποιεί τεχνικές θεραπείας μέσα από τις τέχνες (active imagination, authentic movement, guided imagery, sand therapy). Τα τελευταία χρόνια προσέγγισε  θεραπευτικά ομάδες γυναικών με θέμα “Η εξερεύνηση του Αρχετύπου της Εσωτερικής θεάς” .

Μαρία Κατσιφαράκη

Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, συνέχισε τις σπουδές της στο Swansea University (Μ. Βρετανία), οπού έκανε μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία και το Διδακτορικό της στην Κλινική & Οργανωτική Ψυχολογία.

Μάθε περισσότερα ...

Εργάστηκε ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο National Institute of Occupational Health της Νορβηγίας για 2,5 χρόνια. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στα Ψυχολογικά τμήματα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (Αθήνα) και του Swansea Central Clinic (Μ. Βρετανία).  Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών της εργαζόταν ως σύμβουλος φοιτητών στο Swansea University.   Άρθρα της βρίσκονται δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε διεθνή συνέδρια. Σπούδασε κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό μέχρι το προεπαγγελματικό επίπεδο, και πιάνο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Νορβηγικά.

Εβίτα Μπαρτζέλη

Απόφοιτος Αριστούχος Καλών Τεχνών του Bari (ζωγράφος – χαράκτης). Πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του University of Whales. Είναι κάτοχος Μάστερ στο Art Therapy από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Μάθε περισσότερα ...

Είναι απόφοιτος του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος “Συμβουλευτική οικογένειας σε άτομα με Σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή” της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής (ΕΠΙΨΥ). Χρησιμοποιεί Art-Test της Ψυχολόγου Ερευνήτριας Paola Federici τα οποία είναι “Το τεστ της οικογένειας με ζώα” και το “Τεστ των Χρωμάτων” διαγνωστικά και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Εξειδικεύεται σε διερευνητικά ζωγραφικά τεστ, έχοντας ως απότερο στόχο τους την εξωτερίκευση των εσωτερικών ζητημάτων. Έχει σπουδάσει πιάνο και έχει πτυχίο στην θεωρία και ιστορία της μουσικής. Εργάζεται εώς σήμερα ως εκπαιδευτικός και ψυχολόγος.

Ελένη Τραγέα

Σπούδασε Αρχαιολογία/Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έκανε μεταπτυχιακό πάνω στη Θεωρία και την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης και στον Κινηματογράφο (Αγγλικό Πανεπιστήμιο Essex) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό στη θεωρία του Κινηματογράφου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μάθε περισσότερα ...

Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στην διδασκαλία ενηλίκων και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την κοινωνική, φιλοσοφική και ψυχαναλυτική ανάλυση της κινηματογραφικής εικόνας. Είναι, επίσης, ερασιτέχνης φωτογράφος με εκθέσεις στο ενεργητικό της.