ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝΨυχοδυναμική Προσέγγιση

Μέσα από το αναγνωρισμένο πρόγραμμά μας μπορείς να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο.
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/shane-rounce-DNkoNXQti3c-unsplash-640x966.jpg

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται και εστιάζει στις βασικές έννοιες της ψυχαναλύσης και οι σπουδαστές διδάσκονται σε βάθος όλα τα ψυχαναλυτικά μοντέλα των Sigmund Freud, Αναλυτική Προσέγγιση του Carl G.Jung , Ψυχαναλυτική προσέγγιση του Jacques Lacan , Melanie Klein, Margaret Mahler, , Anna Freud, Heinz Kohut ,Σχεσιακή Ψυχανάλυση. Έρχονται σε επαφή με τις βασικές έννοιες της Ψυχανάλυσης που είναι ο ψυχολογικός ντετερμινισμός, η ψυχική ενέργεια, η ανακάλυψη της αγνοημένης παιδικής ηλικίας και των επιπτώσεών της στη μετέπειτα εξέλιξη του ατόμου, η δομή της προσωπικότητας, η ανακάλυψη των μη συνειδητών λειτουργιών της προσωπικότητας, ο εντοπισμός των ψυχολογικών μηχανισμών άμυνας.

Δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Φορέας πιστοποιήσης του προγράμματός μας είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.).
Απόφοιτοι Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών και επαγγελμάτων Υγείας και απόφοιτοι άλλων σχολών κατόπιν συνέντεξης.
Το ετήσιο κόστος για το 1ο έτος: 2000€ πλέον 500€ εγγραφή.
Τα ετήσια δίδακτρα για το 2ο & 3ο έτος: 1500€.
Υπάρχει η επιλογή δόσεων.

1ο ΈτοςΜαθήματα

Ψυχολογία (Αναπτυξιακή & Κλινική Ψυχολογία και Σχολες Ψυχοθεραπείας) (100 ώρες α' εξάμηνο)
Μοντέλα Ψυχανάλυσης (Η Ψυχαναλυτική προσέγγιση του Sigmund Freud, Η Αναλυτική Προσέγγιση του Carl G.Jung, Η Ψυχαναλυτική προσέγγιση του Jacques Lacan, Ψυχοδυναμικά μοντέλα από την θεωρία στην πράξη) (60 ώρες α' εξάμηνο)
Τέχνες & Ψυχανάλυση: γνωριμία με τις δημιουργικές θεραπείες (50 ώρες β' εξάμηνο)
Βιωματικά εργαστήρια: γνωριμία με τις θεραπείες μέσω τέχνης (30 ώρες β' εξάμηνο)
Δεξιότητες, μέθοδοι, τεχνικές της ψυχανάλυσης (θεωρητικό- Βιωματικό) (Ελεύθεροι Συνειρμοί (Sigmund Freud), Η ζωγραφική στην Ψυχανάλυση( Carl G. Jung), Ανάλυση & Ερμηνεία των Ονείρων, Συμβολική έννοια της γλώσσας (60 ώρες β' εξάμηνο)
Zacques Lacan: Μάθημα Θεωρίας Προσέγγισης
Σινεμά και Ψυχανάλυση
Εργασία 1ου Έτους
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/pexels-jacob-kelvinj-4515858-scaled.jpg
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/nathan-dumlao-_-prYEEf0v4-unsplash-scaled.jpg

2ο ΈτοςΜαθήματα

Κλινική Ψυχολογία (30 ώρες α' εξάμηνο & 10 ώρες Ψυχομετρικά Τεστ β' εξάμηνο)
Aρχές Βιοψυχολογίας, βιολογία των συναισθημάτων, τραυματοθεραπεία (30 ώρες α' εξάμηνο & 20 ώρες β' εξάμηνο)
Σχεσιακή Ψυχανάλυση (20 ώρες α' εξάμηνο)
Ψυχοδυναμικά μοντέλα (40 ώρες α' εξάμηνο)
Ψυχαναλυτικές έννοιες (40 ώρες β' εξάμηνο)
Ομαδική Εποπτεία (40 ώρες β' εξάμηνο)
Πρακτική Άσκηση (80 ώρες β' εξάμηνο)

3ο ΈτοςΜαθήματα

Ψυχαναλυτικές έννοιες (20 ώρες α' εξάμηνο)
Μεθοδολογία Διατύπωσης Περιπτώσεων (case study methodology) (10 ώρες α' εξάμηνο)
Κλινική Ψυχολογία (30 ώρες α' εξάμηνο & 20 ώρες β' εξάμηνο)
Γιουγκανική Ανάλυση ονείρων μέσα από τις Τέχνες - Σύμβολα στο ατομικό μίας ανάλυσης (60 ώρες β' εξάμηνο)
Αυθεντική Κίνηση: εμβάθυνση στην τεχνική (βιωματικό) (30 ώρες β' εξάμηνο)
Ομαδική Εποπτεία (40 ώρες β' εξάμηνο)
Πρακτική Άσκηση (80 ώρες β' εξάμηνο)
Εργασία Γ' Έτους (case study)
Προσωπική Θεραπεία (150 ώρες)
https://cps-arts.gr/wp-content/uploads/2021/10/youssef-naddam-iJ2IG8ckCpA-unsplash-scaled.jpg

Εισηγητές

Διευθύντρια τομέα Ψυχολογίας & Υπεύθυνη ΣπουδώνΜαρία Καρκανιά

Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA με κατεύθυνση στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του University of Wales.

Μάθε περισσότερα ...

Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού). Έχει σπουδάσει μοντέρνο και σύγχρονο χορό. Συμμετέχει ενεργά από το 2014 στη βιωματική ομάδα Χοροθεραπείας της Leda Shandala στο Shantom. Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Γιουγκιανής Συμβουλευτικής μέσω της Χοροθεραπείας του Ελληνοβρετανικού. Εκπαιδεύτηκε στο σύστημα ανάλυσης κίνησης Laban Movement Analysis. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων σωματικής αυτογνωσίας, ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και somatics. Έχει ολοκληρώσει την ενότητα “Αισθήσεις & αντίληψη 1” του Επαγγελματικού Εκαπιδευτικού προγράμματος “Εκπαίδευση Ενσώματης Κίνησης – Body- Mind Centering”. Έχει εκπαιδευτεί στην ενσώματη πρακτική “Woman Wellness” με την Usha Αnandi που αφορά ένα σύστημα σωματικών πρακτικών σχεδιασμένο για τη γυναικεία ανατομία και σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες της Γυναίκας. Έχει εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα Embodying Archetypes , την Ενσωμάτωση Αρχετύπων. Έχει ολοκληρώσει τον εκπαιδευτικό κύκλο “Unlock your Archetypal Strengths with the Feldenkrais Method” με τη Lavinia Plonka που αφορά την εξερεύνηση των αρχετύπων μέσω από το σώμα μέσα από τη μέθοδο Feldenkrais.  Είναι Ψυχολόγος με Ψυχοδυναμική (Αναλυτική – Γιουγκιανή) κατεύθυνση, θεραπεύτρια μέσω της κίνησης  και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών (χοροθεραπεία , θεραπεία μέσω των εικαστικών, θεραπεία μέσω της άμμου) στη θεραπευτική δουλειά της με παιδιά και εφήβους και νέους.  Χρησιμοποιεί τεχνικές θεραπείας μέσα από τις τέχνες (active imagination, authentic movement, guided imagery, sand therapy). Τα τελευταία χρόνια προσέγγισε  θεραπευτικά ομάδες γυναικών με θέμα “Η εξερεύνηση του Αρχετύπου της Εσωτερικής θεάς” .

Μελίνα Αργυρίου

Σπούδασε στο London College of Dance & Performing Arts (London) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού in Movement Psychotherapy (Goldsmiths University).

Μάθε περισσότερα ...

Διεύρυνε τη μελέτη της πάνω στην γιουνγκιανή προσέγγιση και παρακολούθησε διάfορα σεμινάρια στο Λονδίνο από τον γιουνγκιανό αναλυτή Graham Horwood. Ξεκίνησε την επαγγελματική της δράση το 2001, συνεργαζόμενη με τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Αγρινίου ως χορογράφος. Από το 2002 ως το 2007 συμμετείχε σε παραστάσεις διαφόρων θεάτρων και φεστιβάλ στο Λονδίνο όπως: The Place, Theatro Technis, Art Deco Theater, Dance Resolution Festival & Synergy Festival. Το 2008-2009 συνεργάστηκε με το ΘΟΚ ως χορογράφος και performer στην παράσταση Beauty Mark.  Από το 2002 έως σήμερα είναι δασκάλα δημιουργικής κίνησης και από το 2007 εργάζεται ως Χοροθεραπεύτρια. Η βαθιά επιθυμία της για κατανόηση της σύνδεσης σώματος και ψυχής την οδηγεί να εμβαθύνει τις γνώσεις της στην κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία και να ταξιδέψει στην Κίνα (2005 & 2007) για tai chi σεμινάρια με taoist master του Wu Dang. Αργότερα ξεκινά να διδάσκει την εσωτερική πολεμική τέχνη του Tai Chi. Παράλληλα εμβαθύνει τις γνώσεις της στην Ακαδημία Ελληνικής και Κινεζικης ιατρικής στον τομέα της Ρεφλεξολογίας και γΙνεται διπλωματούχος Ρεφλεξιολόγος. Από το 2011 συνεργάζεται με το Synergy of Art της Silvia Macchi συνδημιουργώντας παραστάσεις. Το 2012 γίνεται ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής όμαδας Synama χορογραφώντας το video dance «Genius Loci»,  «RE-TURN» και άλλες ανεξάρτητες παραγωγές, με τελευταία συνεργασία να χορογραφεί τη χοροθεατρική παράσταση «Σκελετογυναίκα».

Μαρία Κατσιφαράκη

Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, συνέχισε τις σπουδές της στο Swansea University (Μ. Βρετανία), οπού έκανε μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία και το Διδακτορικό της στην Κλινική & Οργανωτική Ψυχολογία.

Μάθε περισσότερα ...

Εργάστηκε ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο National Institute of Occupational Health της Νορβηγίας για 2,5 χρόνια. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στα Ψυχολογικά τμήματα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (Αθήνα) και του Swansea Central Clinic (Μ. Βρετανία).  Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών της εργαζόταν ως σύμβουλος φοιτητών στο Swansea University.   Άρθρα της βρίσκονται δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε διεθνή συνέδρια. Σπούδασε κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό μέχρι το προεπαγγελματικό επίπεδο, και πιάνο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Νορβηγικά.

Έφη Νταΐάνα Τζάκα

Σε ηλικία 15 ετών φεύγει για το εξωτερικό όπου και ολοκλήρωσε το σχολείο και σπουδές χορού στο Laban Center – London. Μετέπειτα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία – City University London και στα 26 της χρόνια αρχίζει τον τριετές κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Χοροθεραπεία όπου και ολοκλήρωσε με MA in Dance Movement Therapy – University of Hertfordshire. Γυρνώντας Ελλάδα ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών της στο University of Whales  – Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο με πτυχίο στην Ψυχολογία.

Μάθε περισσότερα ...

Η αφοσίωση της στην Γιουνγκιανή Αναλυτική Ψυχολογία την ώθησε να διευρύνει την έρευνα της στην Αρχετυπική και Διαπροσωπική (TRANSPERSONAL PSYCHOLOGY) όπως και εκπαιδεύτηκε για χρόνια σε τεχνικές και την φιλοσοφία του Αρχέγονου Σαμανισμού στην Αγγλία με διάφορους δασκάλους. Η ενασχόληση της με την Αρχετυπική Αναλυτική και Διαπροσωπική Ψυχολογία έχει ως κέντρο μελέτης και εφαρμογής μύθους και συμβολισμό από την Ελληνική Μυθολογία και φιλοσοφία. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται εντατικά μέσα από την εργασία της με την ενεργοποίηση της μνήμης μέσα από το σωματικό υποσυνείδητο και σωματικό ασυνείδητο όπως αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει για το άτομο την αυτογνωσία του εαυτού του. Το 2015 με 2016 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στην ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΎΠΝΩΣΗ  στο Ομακοείο Αθηνών όπως και μέσα από το HYPNOVISION INTESNIVE THERAPY COURSE – SILVA MEYHTOD  – AMERICAN ASSOCIATION OF HYPNOSIS. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας τα τελευταία 16 χρόνια κυρίως με ενήλικες. Έχει συνεργαστεί και με διάφορα κέντρα αναπτυξιακών διαταραχών για παιδιά όπου έχει αναλάβει ομάδες χοροθεραπείας και δημιουργικής κίνησης για παιδιά με αυτισμό και άλλες διαταραχές. Εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με το LOGOS INSTITUTE  όπου παρέχει χοροθεραπευτική παρέμβαση σε ομαδικά προγράμματα αντιμετώπισης και θεραπείας του Τραυλισμού. Όσο ήταν στην Αγγλία δούλευε σε ψυχιατρικό κέντρο ημέρας και σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σαν σχολική σύμβουλος χοροθεραπεύτρια. Από το 2007 μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει και διδάξει την μέθοδο της πάνω στην Σωματική μνήμη μέσα από την Αρχετυπική Ψυχολογία σε διάφορους φορείς όπως στην ΣΤΕΓΗ ΧΟΡΟΥ στην Λεμεσό όπως και στο NEW SCHOOL OF PERFORMING ARTS – AMSTERDAM. Στο παρελθόν επίσης έχει δουλέψει σαν Ομαδική Θεραπεύτρια σε φορείς απεξάρτησης από Ναρκωτικά όπως το 18 Άνω και το Κέντρο Έρευνας της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς (2003-2006). Επίσης από το 2001 μέχρι το 2006 δίδαξε Ανάλυση Κίνησης σε Ηθοποιούς όπως και σε εφήβους με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης.

Μαριάνθη Κιούρτσογλου

Είναι ψυχολόγος υγείας MSc (Πανεπιστήμιο Κρήτης), κλινική επόπτρια ΜSc (University of Derby) και ατομική και ομαδική θεραπεύτρια.  Έχει εκπαιδευθεί στη σχεσιακή ψυχανάλυση και στην ομαδική θεραπεία (Yalom Institute).

Μάθε περισσότερα ...

Εργάζεται ως θεραπεύτρια κυρίως  με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν  κατάθλιψη, άγχος, αμφιθυμία και ψυχοσωματικά προβλήματα που συνήθως σχετίζονται με συγκρούσεις διαπροσωπικές, ταυτότητας αλλά και εργασιακές. Η κλινική της δουλειά για χρόνια εποπτευόταν από  τη Dr. Ruthellen Josselson, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται και η ίδια ως κλινική επόπτρια.

Ιωάννα Μαυρίδου

Σπούδασε Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές της στο Cardiff Metropolitan University, όπου εξειδικεύτηκε στην ψυχολογία της υγείας. Έχει εκπαιδευτεί στην ομαδική αναλυτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία και την θεραπεία ζεύγους στην Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας του κ. Γιωσαφάτ. 

Μάθε περισσότερα ...

Τα πεδία του επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι, μεταξύ άλλων, η δυναμική της ομάδας, οι εξαρτήσεις, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι ψυχοσωματικές διαταραχές, η πρόληψη της αυτοκτονίας, η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και το στίγμα στην ψυχική υγεία. Κατά την παρούσα στιγμή εργάζεται ιδιωτικά αλλά και ως εισηγήτρια σε σεμινάρια (ψυχοπαθολογία, ψυχανάλυση, ερμηνεία ονείρων, μηχανισμοί άμυνας, εξαρτήσεις), ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας, κάποιες εκ των οποίων είναι:

  • Ψυχιατρική Κλινική Λυράκου, τμήμα απεξάρτησης
  • Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΚΕΘΕΑ Διάβαση, Πρωινός και Βραδινός Συμβουλευτικός Σταθμός
  •  Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Πολιάς» , σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ
  • Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
  • «Θεραπευτήριο Κυψέλης», Γενική κλινική
  • PRAKSIS, Κινητή μονάδα ενημέρωσης & εξέτασης για HIV/Hep B & C
  • Ερευνητική ομάδα «ΕΚΚΛΙΨΥ»  διεξαγωγή ερευνών στο χώρο της κλινικής ψυχολογίας

Ηλίας Θεοδωρακόπουλος

Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Derby. Έχει ολοκληρώσει 5ετή εκπαίδευση στην Αναλυτική Ψυχοθεραπεία ομάδας και ατόμου και ένα τετραετή κύκλο εποπτείας ως ειδικευόμενος Αναλυτικός Ψυχοθεραπευτής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Βιολογία & Νευροβιολογία του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης του τμήματος ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το ΕΜΠ.

Μάθε περισσότερα ...

Εργάζεται ιδιωτικά ως Αναλυτής και συνεργάζεται με το Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας του Αιγινητείου Νοσοκομείου όπου συντονίζει ψυχοθεραπευτικές ομάδες. Το πρώτο του πτυχίο ήταν στις Φυσικές Επιστήμες του ΕΑΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται των θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη, λειτουργία και αλληλεπίδραση της σκέψης και της γλώσσας (JeanPiaget, LevVygotsky, WilfredBion, JacqueLacan), της μεταψυχολογίας(SigmundFreud, MelanieKlein, MatteBlanco)και της ιστορικής εξέλιξης της ψυχοθεραπείαςμέσω της ομιλίας (TalkingCure).