«Κανένα δέντρο δεν μπορεί να φτάσει στον παράδεισο, αν οι ρίζες του δεν φτάσουν μέχρι την κόλαση» Καρλ Γιουνγκ
Πολιτισμική Σημασία του Δέντρου
Σε πρωτόγονους/αρχέγονους λαούς, πίστευαν ότι ο άνθρωπος κατέχει μια “ψυχή της ερήμου” και πως αυτή η ψυχή ενσαρκώνεται σε άγριο ζώο ή δέντρο.
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία τα δέντρα πρωταγωνιστούσαν σε διάφορους μύθους, είχαν χαρακτήρα ιερό και εξέφραζαν κυρίως την μεταμόρφωση.
Στην σκανδιναβική μυθολογία: Το Yggdrasil είναι ένα τεράστιο και κεντρικό ιερό δέντρο γύρω από το οποίο υπάρχουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των Εννέα Κόσμων. Στο χριστιανισμό: το δέντρο συνδέεται με το Χριστό. Σε πολλά έργα τέχνης ο Χριστός εμφανίζεται σταυρωμένος πάνω σε ένα δέντρο. Χριστουγεννιάτικό δέντρο: Η γέννηση του Χριστού συνδέεται με το μυστικό του αειθαλούς δέντρου.
Στην λαϊκή παράδοση: Το δέντρο της ζωής, κρατάει τη γη. Το δέντρο αυτό πριονίζουν οι Καλικάντζαροι μέχρι τα Χριστούγεννα.
Σε πολλούς πολιτισμούς υπάρχουν προστατευόμενα ιερά δέντρα
Το Δέντρο ως Φυσικό Σύμβολο ΙΙ
Το λεπτό δέντρο με τα πλούσια κλαδιά (χωρίς φυλλώματα και άνθη) αποτελούσε την προσπάθεια συγκρότησης του Εαυτού μου και την παρηγοριά μου σε μια εποχή που αναζητούσα το ποιά είμαι, τί θέλω να κάνω και αντιμετώπιζα ζητήματα όπως ο αποχωρισμός και το πένθος.
Το δέντρο, συμβόλιζε τον νεαρό Εαυτό μου, που αναπτύσσονταν συνεχώς και όπως εξαπλώνονταν τα κλαδιά στο χαρτί κινούμουν ψυχικά προς την ψυχική ωρίμανση και το μέλλον.
Μέχρι και την ηλικία των 19 ετών, σχεδίαζα ακατάπαυστα το ίδιο δέντρο. Ωστόσο από την ηλικία των 20 και μετά, το δέντρο άρχισε να αλλάζει. Ο κορμός άρχισε να γίνεται πιο στιβαρός, ενώ άρχισα να βρίσκει ιδιαίτερη χαρά όχι τόσο στο να σχεδιάζε κλαδιά, όσο το να γεμίζω τα κλαδιά με φύλλα και άνθη. Είχα ξεκινήσει προσωπική θεραπεία, είχα αποφασίσει το επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω, ενώ συσχετιζόμουν με τρόπο πιο υγιή και ώριμο με τους άλλους
Η συναισθηματική και ψυχική ωρίμανση προβάλλονταν πλέον με σαφήνεια στο δέντρο εαυτό μου.
Το Δέντρο ως Φυσικό Σύμβολο Ι
Το Δέντρο ως σύμβολο εμφανίστηκε στην Εφηβική μου ηλικία - μια περίοδο που χαρακτηρίζονταν από συναισθηματικές και σωματικές δυσκολίες
Ο σχεδιασμός του δέντρου, μαζί με τη σπείρα, αποτελούσαν την πιο φυσική κίνηση των χεριών μου - πιο φυσική από το γράψιμο.
Το σχέδιο ήταν ένα δέντρο με λεπτό κορμό αλλά πλούσια κλαδιά, τα οποία σχεδίαζα ακούραστα μέχρι να καλύψουν όλο τον κενό χώρο σε μια σελίδα.
Το Δέντρο ως Φυσικό Σύμβολο ΙΙΙ
Από την ηλικία των 25 και μετά, από όταν έφυγα από το σπίτι των γονιών και άρχισα να έχω μια πιο σαφή εικόνα του εαυτού μου, το δέντρο εμφανίστηκε ως ενδοψυχική εικόνα όραμα.
Μια ελιά με χρυσά φύλλα και χοντρό κορμό στην άκρη ενός λόφου με στάχια. Εγώ ακουμπώ την πλάτη μου πάνω της και ατενίζω μαζί της τον ορίζοντα όπου διαφαίνονται βουνά και μια λίμνη.
Την εικόνα αυτή φέρνω στην συνείδηση όποτε επιθυμώ να ηρεμήσω αλλά και να εστιάσω
στους στόχους μου.
Ο κύκλος:
ως γεωμετρικό σχήμα
ανά τους αιώνες και τους πολιτισμούς
Ο κύκλος στο Θιβέτ: Μάνταλα
Η λέξη « mandala» προέρχεται από μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «κύκλος».
χρησιμοποιούνται συχνά για διαλογισμό.
ζωής.
ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
«Η εξέλιξη της ζωής μέσα στις πλευρές του χώρου και του χρόνου. »
.
άπειρον.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ
Ο ΚΥΚΛΟΣ
Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
την κίνηση, την αλλαγή.
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΡΒΙΣΗΔΩΝ
Μια αναδρομή στο συμβολισμό του
"Το μάτι δε θα μπορούσε να δει τον ήλιο αν κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν το ίδιο ο ήλιος." Πλωτίνος
Το τρίτο μάτι
Το μάτι της θείας Πρόνοιας
Αίγυπτος
Στην Αρχαία Αίγυπτο το μάτι του Ώρου αποτελούσε σύμβολο δύναμης, θυσίας, υγείας, προστασίας και επίσης συμβόλιζε τη σελήνη. Ο Ώρος ήταν αρχαίος αιγύπτιος θεός του ουρανού με σύμβολο του το γεράκι. Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό μύθο, ο θεός Ώρος και ο Θεός Σεθ πολεμούσαν για την διαδοχή του θρόνου του Όσιρι. Μία από τις μάχες είχε ως αποτέλεσμα ο Ώρος να χάσει το μάτι του. Το μάτι του αποκαταστάθηκε από την Αθώρ σύζυγο του και θεότητα. Όμως ο Ώρος θυσίασε το μάτι του για να φέρει στη ζωή το νεκρό πατέρα του.
Όταν ο αιγύπτιος θεός ήλιος Ρα έχασε τα παιδιά του, έστειλε το μάτι του να τα ψάξει. Κατά την απουσία του ματιού ένα άλλο φύτρωσε στη θέση αυτού. Όταν επέστρεψε το μάτι του φέρνοντας τα παιδιά του πίσω, αντίκρισε το νέο μάτι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ζηλέψει και να αναστατωθεί. Ο Ρα για να λύσει το πρόβλημα μετέτρεψε το μάτι σε ουραίο (φίδι) και το τοποθέτησε ανάμεσα από τα άλλα δυο. Συμβολίζει προστασία, τύχη, σοφία και επίσης είναι σύμβολο του ήλιου.
Βασκανία
Βασκανία, είναι αρχαία ελληνική λέξη από το ρήμα βασκαίνω (φθονώ, κακολογώ), μετέπειτα πήρε την ονομασία κακό μάτι. Ήταν η πεποίθηση ότι το μάτι του ανθρώπου μπορούσε να μεταδώσει αρνητική ενέργεια σε ένα άλλο άτομο λόγω φθόνου, κατά άλλους μπορούσε να μεταδοθεί και ακούσια.
Το χέρι της Φατιμά (Hamsa)
Είναι φυλαχτό της Μέσης και Άπω Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και είναι προγενέστερο από το Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Στο Ισλάμ το συναντούμε ως χέρι της Φατιμά, στο Χριστιανισμό αποκαλείται το χέρι της Παναγίας. Το συγκεκριμένο φυλαχτό είναι σύμβολο καλής τύχης, αλλά και προστασίας από αρνητική ενέργεια. Στους Ινδουιστές και στους Βουδιστές αντιπροσωπεύει την ροή την ενέργειας των τσάκρα στο σώμα.
Αναλυτική Ψυχολογία
Το μάτι κατά τον Carl Jung είναι η ζωντανή mandala. Ο Carl Jung ορίζει την mandala ως ένα σύμβολο του εαυτού και της ολότητας της προσωπικότητας του ανθρώπου. Αναφέρθηκε στη χρήση της mandala για πρώτη φορά το 1916, ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο τόσο στους αναλυόμενους του όσο και στη δική του προσωπική ανάπτυξη. Μέσω της mandala επιτρέπεται στο υποσυνείδητο και το συνειδητό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω εσωτερικής επικοινωνίας. Προκαλεί το συντονισμό των μερών του εγκεφάλου, διαισθητικά στο χαρτί και λογικά με το να είναι ικανό να δει την πραγματικότητα ως έχει, με σκοπό να την κατανοήσει. Απεικονίζει μέσα μας συναισθήματα, καταστάσεις ή εμπειρίες ώστε να τα εκφράσουμε και να αναγνωρίσουμε τα πιθανά εμπόδια αλλά και την αντιμετώπιση τους.
Το μάτι στην Τέχνη
Το μάτι στην τέχνη το συναντάμε σε πίνακες, φωτογραφίες καθώς και στον κινηματογράφο. Σκοπός του είναι να μεταδώσει στον θεατή συναίσθημα, υπερρεαλισμό και να δημιουργήσει ερεθίσματα που να κάνουν το φυσικό μάτι ικανό να βλέπει πράγματα και καταστάσεις σε πνευματικό επίπεδο. Το συναντάμε κυρίως ως μυστηριακό μέσο σε έναν κόσμο υλικά ανύπαρκτο αλλά πνευματικά γιγάντιο. Το μάτι έχει τη δύναμη μέσω της τέχνης να μεταδώσει θετικά και αρνητικά συναισθήματα, έτσι χρησιμοποιείται σωρηδόν από καλλιτέχνες κάθε είδους για να μεταδώσουν το μήνυμα που θέλουν μαζικά.
Θυσία, Επανάσταση, Αγάπη, Έρωτας, Πάθος, Οργή, Αίμα, Θάνατος,
Διέγερση, Κίνδυνος, Σεξ, Γιατρικό Ψυχής, Περίοδος, Επιθυμία, Δράση,
Άρης, Πόλεμος, Φωτιά, Καρδιά
“Η Ολοκλήρωση της προσωπικότητας, Karl Yung”
Σεξ & Κίνδυνος
Κινέζικος γάμος
Η αγάπη Κινέζων για το κόκκινο χρώμα είναι βαθιά συνδεδεμένη με την πολιτιστική τους πεποίθηση ότι το κόκκινο είναι σημάδι αγάπης, πίστης, γονιμότητας, επιτυχίας και τιμής. Για τις Κινέζες, το να φοράνε ένα κόκκινο φόρεμα την ημέρα του γάμου διώχνει τα κακά πνεύματα και φέρνει καλή τύχη στο γάμο.
Ινδικός γάμος
Το κόκκινο πιστεύεται ότι είναι το σύμβολο του Άρη, του πλανήτη που κυριαρχεί στον γάμο. Το κόκκινο συνδέεται επίσης με την ινδουιστική θεά των νέων ξεκινημάτων και τη γυναικεία δύναμη που ονομάζεται Durga.
Θιβετιανόι Μοναχοί
Οι Θιβετιανοί μοναχοί είναι γνωστοί για το βαθύ κόκκινο χρώμα των ενδυμάτων τους, το χρώμα φοριέται από χειροτονούμενους μοναχούς και μοναχές, αλλά το κόκκινο είναι επίσης ένα εξαιρετικά πνευματικό χρώμα στο Θιβέτ. Το κόκκινο είναι το χρώμα όλων όσων είναι θεϊκά και ιερά, με πολλούς ναούς επίσης ντυμένους με τα ίδια κόκκινα και κίτρινα χρώματα που φορούν οι μοναχοί.
Η Παναγία είναι Μητέρα, Προστάτιδα, Τιμώμενη, Ιερό πρόσωπο. Κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια ή «Θεοτοκωνύμια» όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται, κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.
«Η ονοματοδοσία γίνεται συνήθως ανάλογα με τον τόπο ή τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση», λέει ο διδάκτωρ Θεολογίας Α. Καριώτογλου. Επέλεξα δύο ενδεικτικά να σας παρουσιάσω.
Παναγία Επτάσπαθη
Βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο Κ. Νευροκοπίου. Η σημασία της κάθε μίας από τις επτά λόγχες είναι η κατανίκηση μιας εκδήλωσης του «πονηρού».
1η: ΜΑΓΕΙΑ, αρνητικές επιρροές- πειρασμοί.
2η: ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ –ψυχικές και ψυχολογικές διαταραχές.
3η: Προβλήματα σε σχέση με το ΓΑΜΟ, τη ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ και
τα ΠΑΙΔΙΑ.
4η: ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ (ατυχήματα, κίνδυνοι από
ταξίδια κλπ)
5η: ΒΑΣΚΑΝΙΑ, ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΙΑ, ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ, ΚΑΤΑΡΑ.
Παναγία η Φιδούσα
Η Παναγία η Φιδούσα είναι από τους πιο διάσημους ναούς της Κεφαλονιάς, καθώς δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές εξαιτίας ενός μοναδικού γεγονότος! Φιδάκια μικρού μεγέθους, ακίνδυνα, που φέρουν στο κεφάλι τέσσερις μαύρες μικρές κουκίδες σε σχήμα σταυρού εμφανίζονται από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου στα βράχια πίσω από το φράγκικο καμπαναριό της εκκλησίας και έρπουν άφοβα ανάμεσα
ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗ ΤΕΧΝΗ
Η Παναγία με το αδράχτι» ανήκει στον Leonardo Da Vinci, και σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1499. Ο συγκεκριμένος πίνακας, πέρα από το γεγονός ότι είναι έργο του Da Vinci διεύρυνε τη φήμη του επειδή για πολλά χρόνια αγνοούνταν.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗ ΤΕΧΝΗ
Ο πίνακας «Η Παναγία του Σίξτου» αποτελεί την πιο διάσημη εκδοχή του ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Raffaello Sanzio, γνωστού ως Raphael. Η «Sistine Madonna» χρονολογείται μεταξύ 1513-1514 και είναι μία ελαιογραφία η οποία όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί προσδίδει περισσότερο θρησκευτική αξία στο έργο από ότι οι πίνακες των άλλων ζωγράφων.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗ ΤΕΧΝΗ
Ο συγκεκριμένος πίνακας ανήκει στον γερμανό ζωγράφο Albrecht Dürer, και χρονολογείται από το 1512. Σήμερα ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης, που βρίσκεται στη Βιέννη και σύμφωνα με πηγές αγοράστηκε πιθανώς από τον αυτοκράτορα Ροδόλφο Β’ γύρω στα 1600, μάλλον από την οικογένεια Pirchkeimer.
Η διαφορετικότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι ο ζωγράφος χρησιμοποίησε δύο τεχνικές για να το φιλοτεχνήσει. Έτσι έχουμε από την μία της απεικόνιση αυτή της Παναγίας με τρυφερότητα, που προέρχεται από την φλαμανδική παράδοση, σύμφωνα με τους ειδικούς, και από την άλλη τη στάση του μωρού, Ιησού σε περιστροφή γύρω από τον άξονα του σώματος,
κάτι που αναγάγει στην πρώιμη ιταλική Αναγέννηση.