18 Oct Εισαγωγικό Σεμινάριο στο Sumi-e (Ιαπωνική Τεχνική)

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ SUMI-E (παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική με μελάνι) ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
Στο ΚΨΤ, από τον ζωγράφο και εκπαιδευόμενο εικαστικο ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Οδυσσέα Γιακουμάκη, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του International Chinese Calligraphic Art & Chinese Ink Painters Society.
Ημερομηνία: 4 και 5 Νοεμβρίου 2023.
Διάρκεια διδασκαλίας: 8 ώρες. (Ένα τετράωρο την ημέρα επί δύο ημέρες)
Tόπος: ΚΨΤ, Μαυροματαίων 25.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η λέξη Sumi-e σημαίνει “εικόνα με μελάνη”. Είναι μια βιωματική προσέγγιση του Ζεν, μια μορφή διαλογισμού μέσω της ζωγραφικής.
Γεννήθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 16ου αι. σαν μετεξέλιξη των Κινεζικών ζωγραφικών τεχνικών Gonbi και Xieyi. Στις μέρες μας εξακολουθεί ναι είναι μια ζωντανά εξελισσόμενη μορφή Τέχνης.
Η φόρμα του είναι μινιμαλιστική, η παλέτα του είναι συνήθως αμιγώς τονική του άσπρου – μαύρου, ή ολιγοχρωματική, η θεματολογία του φυσιοκεντρική. Τα υλικά του είναι αποκλειστικά μελάνη – συνήθως μαύρη, ενίοτε έγχρωμη με έως τέσσερα ακόρεστα χρώματα – και χαρτί, συνήθως ρυζόχαρτο.
Η εκμάθησή του επιτυγχάνεται μέσα από παραδοσιακού τύπου μαθητεία και δεν απαιτεί καμία προτεραία γνώση ζωγραφικής.¬
Το Sumi-e οφείλει τις ψυχοθεραπευτικές του δυνατότητες στην ίδια την ουσία του: Καθώς πρόκειται για μια βιωματική προσέγκιση του Ζεν μέσω χειρονομιακής ζωγραφικής, εστιάζει στην Υπέρβαση των Αντιθέσεων μέσα από τον Συγκερασμό των Πόλων τους. Ο ασκούμενος καλείται συνεχώς, όχι απλά να εξισσοροπεί με στατικό τρόπο, αλλά να Συγκεράζει Δυναμικά όσο και Αδιασπαστα, το Μαύρο με το Λευκό, το Υγρό πινέλο με το Ξηρό, την Αργή πινελιά με την Γρήγορη, το Ανάλαφρο πάτημα του πινέλου με το Βαρύ, την Οριζόντια θέση του πινέλου με την Κάθετη, την Μεταβαλόμενη γραφή με την Αμετάβλητη, την Αυθόρμητη χειρονομία με την Προμελετημένη, το Τυχαίο ρίξιμο της μελάνης στο χαρτί με το Ελεγχόμενο, εν κατακλείδι, το Γιν με το Γιάνγκ.
Συνεπώς, αν το Sumi-e χρησιμοποιηθεί ως μέσον Γιουνγκιανής Ανάλυσης, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βιωματική προσέγγιση του νοήματος της Υπέρβασης της Αντίθεσης ανάμεσα στο Συνειδητό και στο Ασυνείδητο, στο Εγώ και στην Σκιά, που ο Θεραπευόμενος καλείται να πραγματώσει κατά την πορεία της Εξατομίκευσής του.
ΣΤΟΧΟΣ: Πρόκειται για μια πρόταση ανοίγματος ενός νέου και ανεξερεύνητου πεδίου έρευνας στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία: Τελειώνοντας το εισαγωγικό σεμινάριο ο Ψυχοθεραπευτής θα έχει τις στοιχειώδεις εκείνες ζωγραφικές τεχνικές γνώσεις, που θα του επιτρέπουν να αρχίσει να αποπειράται να βοηθήσει τον Θεραπευόμενο να αναλύσει τις εικόνες που ο ίδιος ο Θεραπευόμενος θα παράξει με τη χρήση πινέλου, μαύρης σινικής μελάνης και ρυζόχαρτου, ώστε να οδηγηθεί σε μία πληρέστερη επαφή με τον Εαυτό του.